Het maken van een weekplanning geeft overzicht, structuur en rust. Het laat je zien wat er per dag van de week op de planning staat.

Moet je je hier volledig aanhouden? Nee dat zeker niet. Een weekplanning is er voor jou om je houvast te geven.

Maar daarnaast is er echt nog wel ruimte om spontane dingen te doen. Maar hoe maak je nu eigenlijk een weekplanning.

Ik geef je 8 tips voor het maken van een goed werkende weekplanning.

  1. Maak tijd om te plannen

Allereerst plan je tijd in om daadwerkelijk te gaan plannen. Liefst aan het begin van de week of net voor een nieuwe week start. Je hebt dan direct een goed overzicht over de hele week.

  1. Kies een weekplanning

Bedenk bij jezelf of je liever een weekplanning maakt op papier of dat je deze in je digitale agenda zet. Als je net start met het maken van een weekplanning of je hebt op dit moment het overzicht niet, dan adviseer ik je om de starten op papier. Het maken van een weekplanning op papier geeft je in één oogopslag een overzichtelijk beeld van de week.

 

  1. Aantal personen

Wil je een weekplanning maken alleen voor jezelf? Maak je een weekplanning met je werkafspraken en vrije tijd momenten? Of kies je liever voor een weekplanning van het hele gezin? Zodat iedereen het overzicht ziet met de diverse afspraken? Het is belangrijk om hier in een keuze in te maken. Beide is prima, het is maar net waar op dit moment jouw behoeften liggen.

  1. Afspraken inplannen

Plan als eerst de afspraken met jezelf in. Welke afspraken maak jij deze week met jezelf? Ga je twee avonden sporten en een moment in bad. Plan dit dan in. Zorg goed voor jezelf, daarna kun je ook goed voor anderen zorgen. Wil je meer weten over het inplannen van me-time? Lees dan het blog: Zo laad je jezelf weer op na een vakantie met (jonge) kinderen – plan me-time in!

  1. Vaste momenten plannen

Plan vaste afspraken in. Doe dit eerst voor jezelf. Plan het daarna voor je gezinsleden in. Vul de sportavonden, tandartsafspraken en zwemlessen etc. allemaal in.

  1. Plan in blokken

Plan je afspraken in blokken in. Op deze manier plan je nooit te weinig tijd in voor taak. We denken vaak van alles in te kunnen plannen maar komen vaak niet aan alles toe. Door te werken in blokken geef je jezelf wat extra tijd.

In de ochtend kun je bijvoorbeeld kiezen voor twee blokken, beide van twee uur. Daarna komt een middagpauze, de middag kan weer bestaan uit twee blokken, vervolgens komt het avondeten en in de avond kun je weer kiezen voor twee blokken.

  1. Plan taken in

Kijk waar er ruimte over is in de weekplanning. Je pakt vervolgens je takenlijst erbij. Kijk welk taak prioriteit heeft en waar je deze in kunt plannen in de week. Zo doe je dat met een aantal taken. Kijk wat in jouw weekplanning.

  1. Werken met de weekplanning

Geef de weekplanning een vaste plek. Kies voor een plek waar je vaker langs komt op een dag. Leg hem neer of hang hem op. Op deze manier wordt je herinnerd aan je planning. Dit is vooral in het begin erg handig. Daarna wordt het werken met een weekplanning automatisme. Dit geeft veel rust.

Is het altijd nodig om te werken vanuit de planning? Nee er kunnen altijd onverwachtse dingen gebeuren. Laat dit gewoon gebeuren. Neem als het kan de afspraak en de taak mee naar een volgende dag of week. Onthoud dat de weekplanning een houvast is, maar dat deze zeker niet heilig is. Het moet een hulpmiddel voor jou zijn. Gebruik deze ook zo, zodat het je meer rust, overzicht en structuur geeft.