Iedereen herkent vast wel een plek in huis waar een stapel met spullen ligt. Deze stapel met spullen wordt beetje bij beetje steeds een stuk groter. Je hebt een sleutel of een envelop in je hand en je legt het snel even bij de krant die er toch al ligt. Vervolgens loop je langs met een pen en deze ligt er voor je het weet ook al tussen. Dit gaat de hele dag zo door.

Het lijkt wel alsof de stapels met spullen steeds meer spullen aantrekken, het lijken wel magneten. Geloof me, dit is ook echt zo! Dit soort plekken heten dan ook zogenaamde ‘magneetplekken’. Er ligt toch al iets, ik leg er nog een ding bij. Voordat je het weet is het een enorme stapel met spullen geworden. Ik neem je graag mee hoe je magneetplekken kunt aanpakken en kunt voorkomen.

Schoon je magneetplek op

  • Kies een magneetplek uit. De plek waar je dagelijks veel zicht op hebt en waar je je het meest aan stoort.
  • Neem de spullen één voor één in je hand en bedenk wat je met de spullen wilt doen. Moet je ze bewaren of kunnen ze weg?
  • Maak een stapel met spullen die weg kunnen.
  • Maak een stapel met spullen die je elders moet opbergen.
  • Heb je over alle spullen een beslissing genomen? Gooi de stapel met spullen die weg kunnen direct weg. Berg de andere spullen elders op. Geef alle spullen een vaste plek.
  • Heb je nog meer magneetplekken? Pak ook deze aan. Je kunt dit gelijk doen maar je kunt het ook verdelen over andere tijdstippen, dit hoeft niet in één keer gedaan te worden.

Doorbreek patronen

Wil je van magneetplekken in huis af? Zorg dat elke plek in huis een functie heeft. Kijk welke plekken bij jou snel magneetplekken worden. Maak deze plekken op een andere manier aantrekkelijk. Zet er een mooie vaas met (droog)bloemen neer, een plant of een dienblad met kaarsen. Zorg ervoor dat de plek een mooie functie heeft, waardoor je minder snel geneigd bent om er andere spullen bij te leggen.

Dagelijkse ronde

Loop dagelijks een ronde door je woonkamer, dit rondje kost je hooguit 5 á 10 minuten. Doe dit bijvoorbeeld na het avondeten. Maar er een routine van. Kijk tijdens het lopen van deze ronde of er op verschillende plekken nog rondslingerde spullen liggen. Pak deze spullen op en leg ze terug waar ze thuishoren.

Een vaste plek voor je spullen

Als je alle magneetplekken in je huis hebt opgeruimd geeft dit veel rust. Dit wil je graag zo houden. Toch blijf je wel eens spullen in je hand houden waarvan je ze even snel kwijt wilt, je stelt de beslissing uit. Zorg ervoor dat de spullen waarover je even geen beslissing wilt of kunt nemen een vaste plek krijgen. Je mag best één rommelmandje of lade hebben op een centrale plek in huis, bijvoorbeeld in je voorraadkast, keuken of gang. Zorg er wel voor dat je deze mand of lade dagelijks even opschoont. Neem dit mee in je routine ronde door het huis na bijvoorbeeld het avondeten. Op deze manier kost het je maar weinig tijd, maar het levert je veel rust en overzicht op.

Wil je ook van magneetplekken af? Maar heb je toch wat hulp nodig bij het zetten van de eerste stappen? Ik wil graag iets voor je betekenen. Plan nu een gratis opruim-en-rust-brainstorm.