De wekker gaat! Oké nog heel even snoozen dan.

Je valt half weer in slaap en ineens staat je kind naast je bed. Ja de dag is nu toch echt begonnen!

Hup uit bed: douchen, aankleden, ontbijten, tandenpoetsen en dan je kind naar school. Allemaal gehaast, je ervaart een enorme tijdsnood.

Uiteindelijk heb je je kind goed afgeleverd op school en nu ben je blij dat je net na half 9 weer thuis bent. Je vraagt je af wat je nu eens zou gaan doen? Het antwoord staat al voor je. Opruimen van de ontbijtspullen, het speelgoed op de grond, de vaatwasser uitpakken en alle andere rommel in huis opruimen. Als je hier überhaupt al tijd voor hebt, moet je deze dag ook nog werken dan lijkt het op orde houden van het huis al helemaal een onmogelijke taak!!

Toch zijn er manieren om de dag rusten te starten, ook met kinderen! Lees snel welke tips je direct kunt toepassen!

Wat te doen om je dag rustig te starten (ook met kinderen!)

Sta op tijd op!

Zorg dat je genoeg tijd hebt voor alle taken in de ochtend. Moeite om ’s ochtends je bed uit te komen? Probeer eens wat eerder naar bed te gaan. Dit helpt om ’s ochtends op tijd op te staan.

Vind je het fijn om de dag echt even zelf te beginnen? Zet je wekker dan 15 minuten eerder dan de tijd dat de rest van de gezinsleden (meestal) wakker worden. Zo kun je rustig wakker worden. Neem even een moment voor jezelf door bijvoorbeeld een kopje thee te drinken, een ademhalingsoefening te doen, te mediteren of een korte workout.
Wordt er toch iemand wakker? Laat ze gewoon gezellig met je meedoen en geniet van het samenzijn.

Douchen

Bedenk je of je elke ochtend wilt douchen? Af en toe wassen in plaats van douchen is ook zeker een optie! Wil je liever toch douchen? Ga dan voor een korte douche. Goed voor je huid, de aarde en je portemonnee.

Wat betreft kinderen is het handig om deze in de avond te douchen, maar dat hoeft zeker niet elke dag! Het is vooral handig om je kind ’s avonds te douchen als ze lekker smerig zijn van het buiten spelen, ze kunnen dan lekker fris gedoucht hun bed in.

Aankleden

Leg de avond van te voren alle kleding al klaar. Doe dit voor alle gezinsleden. Is het aankleden een strijd in de ochtend?
Maak het leuk. Kies er bijvoorbeeld voor om een wedstrijd te doen wie het eerste is aangekleed of trek om de beurt een kledingstuk aan bij je kind. Dit versnelt het aankleden. Je wilt liever geen strijd om het aankleden in de ochtend.
Is het aankleden alsnog een strijd? Zorg dat je zelf helemaal klaar bent en alle andere dingen die je nog kunt doen voor het ontbijt. Is je kind nog niet aangekleed? Spreek af dat ze pas mogen ontbijten als ze zijn aangekleed. Zorg ervoor dat het ontbijt ‘leuk’ is en niet niet willen missen!

Spelen in de ochtend

Ben je zelf nog even aan het aankleden of moeten de kinderen heel even wachten tot het ontbijt klaar is? Laat je kind nog even spelen. Spreek af met welk speelgoed het gaat spelen. Voorkom dat ze verschillende speelgoedbakken gaan omgooien. Dit kost veel tijd om op te ruimen. Laat je kind rustig spelen met wat auto’s, met barbies of laat ze boekjes lezen.

Ben je klaar met aankleden en is het ontbijt bijna klaar? Kondig dit tijdig aan! Je kind heeft zo de tijd om zich voor te bereiden dat het spelen bijna gaat stoppen. Is het vervolgens echt tijd om te gaan ontbijten? Ruim samen het speelgoed op. Doordat er klein speelgoed is gepakt is het opruimen zo gebeurd.

Ontbijten

Zorg dat de ontbijtspullen de avond van te voren al zijn klaargezet. Dek de tafel al met het nodige servies. Zet op het aanrecht de spullen neer welke nodig zijn om het ontbijt te maken.

Zorg dat je de vaatwasser al na het avondeten hebt aangezet. Deze kan je dan uitpakken net voordat je naar bed gaat. Deze klus hoef je dan in de ochtend niet meer te doen. Toch kost het uitpakken echt maar een paar minuten, maar in de ochtend is alle tijdswinst mooi meegenomen.

Ga op tijd ontbijten. Dit is een rustmoment aan het begin van de dag. Zorg dat er geen afleiding is. Eet het liefst met z’n allen aan tafel. Direct een stukje gezelligheid en tijd om de dag samen even door te nemen.

Klaar maken voor school

De schooltas staat klaar in de keuken. Fruitbakje, broodtrommel en bekers stop je vanuit de koelkast of het aanrecht in de tas. Is je kind oud genoeg? Laat het zelf de spullen inpakken en in de tas stoppen. Ja je begrijpt het goed, al deze spullen zijn de avond van te voren al klaargemaakt. Smeer bevroren brood, stop het in de broodtrommel en de dag erna heb je heerlijk brood om mee te nemen. Dit scheelt zo veel werk in de ochtend!

Routines maken het verschil!

Zoals je misschien al wel hebt ontdekt begint alles met een goede voorbereiding! Dit geeft zoveel rust in de ochtend. Hierdoor start iedereen de dag heerlijk rustig.
Integreer in je avondroutine dus ook de voorbereiding voor de dag erna. Doe je dit vaker dan zul je zien dat veel automatisch zal gaan in je voorbereiding, het zal je steeds sneller afgaan. Het kost je natuurlijk wel even tijd, maar hoe fijn is het om de ochtend rustig te starten. Het kan dus ook met kinderen!

Wil je meer weten of routines in de avond? Lees dan mijn blog: Minimaal opruimen, maximaal resultaat: de 10-minutenronde.