Ja het is alweer bijna zover. De sint komt bijna aan in Nederland. Als je kind(eren) hebt wil je dit waarschijnlijk niet zomaar voorbij laten gaan. Maar aan de andere kant heb je misschien al zoveel speelgoed in huis. Je denkt vast en zeker ‘Wat kan de sint nu weer eens kopen?’.

Ga opzoek naar echte waardevolle cadeaus. Speelgoed waar kinderen lange tijd mee kunnen spelen en op een manier welke goed is voor onze aarde.

In dit blog neem ik je mee hoe je op een duurzame manier inkopen kunt doen.

 

Inventarisatie van het speelgoed

Kijk eens goed naar al het speelgoed van je kind(eren). Stel jezelf de volgende vragen:

  • Welk speelgoed is er allemaal in huis?
  • Met welk speelgoed speelt mijn kind graag?
  • Welk soort speelgoed is er nog niet in huis?

Door jezelf deze vragen te stellen krijg je al een indruk naar welk soort speelgoed je kunt gaan zoeken. Speelt je kind bijvoorbeeld graag met auto’s. Dan kan het waardevol zijn om een autospeelkleed te kopen of een racebaan.  Maak bijvoorbeeld de duplo, lego of playmobil collecties groter. Of maak een uitbreiding van de poppenspullen die er al zijn, denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van een poppendraagzak, een buggy of een slaapzak voor de pop. Probeer te zoeken naar uitbreidingen die passen bij het speelgoed dat al in huis is.

Maar is het natuurlijk ook erg leuk om te kijken wat er nog niet is in huis. Zoek op internet naar speelgoed voor kinderen van een bepaalde leeftijd. Je krijgt diverse ideeën. Of blader eens door het grote speelgoedboek en haal daar ideeën uit. Speelgoed voor de fijne motoriek, knutselspullen, educatief speelgoed en spellen doen het altijd goed.

Inkopen doen

Nu gaat het beginnen. Het is nu natuurlijk het makkelijkst om je winkelmand bij een webshop vol te stoppen met allerlei leuke items. Of je gaat lekker de stad in om je eens helemaal uit te leven.

MAAR..

Is het eigenlijk nodig om alles nieuw aan te schaffen? Stel jezelf deze vraag nog eens goed!
Het blijkt dat kinderen het helemaal niet erg vinden als spullen al eens gebruikt zijn. Daarnaast maken we op deze manier de volgende generatie bewust van het thema duurzaamheid.

Marktplaats deed een unieke speelgoedtest met 14 gezinnen. De ouders geven onafhankelijk van elkaar aan dat cadeaus sowieso nieuw aangeschaft moeten worden. Vervolgens komen kinderen binnen in een speelgoedkamer vol tweedehands speelgoed. Hun ouders kijken achter de schermen mee. De reacties van de kinderen zijn lovend. De kinderen zijn stuk voor stuk enthousiast. Ze vinden het totaal niet erg, als het maar leuk. Daarnaast denken ze bewust mee wat tweedehands nu eigenlijk inhoudt. De kinderen laten hun ouders zien dat het ook anders kan: ga voor speelgoed wat nog lang niet is uitgespeeld.

Wil je het fragment zien: klik hier.

Maak het verschil

Nu is misschien je vraag hoe en waar doe ik deze duurzame inkopen. Ga eens voor tweedehandsspeelgoed. Een aantal mooie plekken waar je deze kunt vinden zijn:

  • Marktplaats
  • Vinted
  • De weggeefhoek bij jou in de buurt (besloten Facebookgroep)
  • Ruilsite bij jou in de buurt (besloten Facebookgroep)
  • Kringloopwinkel
  • Speelgoedbeurzen voor tweedehandsspeelgoed

Zoek op bepaald speelgoed of bepaalde merken. Je zult parels vinden ik weet het zeker. En de reacties van de kinderen deze zullen absoluut enthousiast zijn!

Heb je zelf ook speelgoed welke een tweede leven kan gebruiken? Zet je spullen zelf op een van bovenstaande plekken.

Daarvoor moet je wel een speelgoedopruiming houden. Wil je echt eens een goede speelgoedopruiming houden lees dan mijn blog: DE grote speelgoedopruiming.

 

Ga je toch liever samen aan de slag? Stuur me vrijblijvend een bericht, ik help je graag!