Je herkent het vast wel, die vervelende klus welke je alsmaar voor je uitschuift. Je vindt de klus niet leuk, lastig of vervelend. Je gaat eerst een paar andere dingen doen die ook nog op je to-do lijst staan. Voor je het weet is het al middag en komen er andere dingen op je pad. De tijd vliegt voorbij en aan het einde van de dag kijk je terug. Je hebt weer die ene klus niet gedaan. Je schuift het weer verder voor je uit.

En zo blijft die klus wel dagen, weken of soms wel maanden liggen. Dit heeft alles te maken met uitstelgedrag.

Ik heb er dé oplossing voor, genaamd: eat the frog!

Lees snel verder hoe je eenvoudig aan dit uitstelgedrag kunt werken.

Eat the frog!

Ik hoor je denken, een kikker eten? Nee dat ga je natuurlijk niet echt doen. Met jouw kikker wordt die ene taak bedoeld. Die taak die je al een tijdje voor je uitschuift. Die lastig, vervelende taak. Als je deze kikker hebt geslikt, dan voel je een enorme opluchting.

Wanneer je ‘s ochtends als eerste een springlevende kikker eet, kun je de dag beginnen in de wetenschap dat dat waarschijnlijk het ergste is dat je die dag zal overkomen’. Mark Twain

Waarom het werkt:

Uitstellen kost veel tijd en energie. Je bent en blijft met die ene taak in je hoofd zitten, terwijl er in werkelijk nog niks mee gebeurd is. Als je er meteen aan het begin van de dag mee begint, gebruik je ook energie, maar je bent er in één keer vanaf. Het is uit je hoofd. Je hoeft er niet meer aan te denken of over te piekeren. Hoe fijn is dat? Je start de dag met succes en kunt tevreden terugkijken. Alles wat je erna doet is een stuk eenvoudiger. Dit geeft een opgelucht en tevreden gevoel, je krijgt er veel positieve energie van en het geeft ruimte. Dat is het kikkereffect!

Aan de slag:

  1. Maak een to-do lijst. Zet alles op de lijst wat je gedaan wilt hebben.
  2. Stel prioriteiten. Wat is voor nu echt belangrijk om te doen. Bedenk wat ook nog een paar dagen, weken of maanden kan wachten.
  3. Kies 3 dingen welke je vandaag gedaan wilt hebben. Tegen welke van de 3 zie je het meeste op? Dit is dan jouw kikker. Zijn er 2 taken vervelend, kies dan ‘de lelijkste’.

Houd vol!

Slik morgenvroeg die lelijkste kikker en ervaar hoe dat voelt. Gebruik de positieve energie om met een voldaan gevoel de rest van de dag in te gaan.
Maak een gewoonte van ‘eat the frog’. Houd vol!
Blijf dagelijks die kikkers eten en geniet van de vrijgekomen energiekick!