Veel ouders ervaren het opruimen met kinderen als een grote uitdaging. Herken je het gevoel dat je huis wordt overgenomen door het kleurrijkste speelgoed, auto’s, poppen, puzzels en lego?
Het is een feit dat er in je huishouden wat verandert als er kind(eren) op komst zijn of er al zijn. Er komen veel spullen bij en er lijkt soms geen einde aan te komen. Des te belangrijker dus om je kind(eren) aan te leren hoe je het opruimen aanpakt. Jong aanleren heeft zulke enorme voordelen. Hoe fijn is het als je je kind(eren) vaardigheden kan leren waar ze hun hele leven nog profijt van heeft. In dit blog neem ik je mee hoe je het opruimen met kinderen handig kunt aanpakken.
Kinderen imiteren
Jij bent het grote voorbeeld van je kind(eren). Ze leren door jou na te doen. Wees je ervan bewust dat het belangrijk is om zelf het goede voorbeeld te geven. Ga dus samen aan de slag. Samen is het leuker dan alleen.
Leg ook uit waarom het fijn is om op te ruimen. Je kunt uitleggen dat we er in huis samen voor moeten zorgen dat alles netjes is. Als we alle spullen op de grond laten liggen dan wordt het echt een rommel, dan kan niemand meer lopen in huis. Dat is niet wat we willen. Daarnaast kan je ook goed uitleggen dat je kind(eren) door het opruimen snel hun favoriete speelgoed kunnen vinden of dat ze op deze manier goed kunnen kiezen waar ze mee willen spelen.
Maak het eenvoudig
Zorg voor kleine stappen in het opruimproces. Als al het speelgoed, waar de hele dag meegespeeld is, nog moet worden opgeruimd, dan kan je kind(eren) hier enorm tegenop zien. En waarschijnlijk niet alleen je kind(eren).
Kies vaste momenten op de dag waarop je samen eventjes opruimt. Bijvoorbeeld voor elk eetmoment ruim je samen het speelgoed op waar net mee gespeeld is. Je kunt ook tussendoor als afspraak maken dat de doos met lego eerst wordt opgeruimd voordat er met de auto’s wordt gespeeld. Op deze manier voorkom je dat de hele vloer vol ligt met speelgoed. Het zijn eenvoudige maar wel heel belangrijke afspraken.
Houd daarnaast rekening met de leeftijd van je kind(eren). Een peuter beheerst andere vaardigheden dan een kind van 10 jaar. Maar als je vroeg begint en het voorbeeld laat zien kan ook een peuter al prima opruimen. Zelfs een grote baby of een dreumes kan samen met jou al speeltjes in een mand stoppen. Doe het voor en samen. Wees je ervan bewust dat het een vaardigheid is welke kinderen echt moeten leren. Hoe mooi is het dat jij je kind dit kunt leren en dat je kunt meegeven hoe fijn opruimen is. Ze hebben hier echt hun hele leven profijt van!

Geef alles een vaste plek
Het is handig om het speelgoed op een vaste plek op te bergen. Zorg voor een kast of een hoekje waar het speelgoed opgeborgen kan worden. Kijk in je huis waar dit handig is voor jullie.
Je kunt ervoor kiezen om het speelgoed in bakken of manden op te bergen. Of misschien heb je liever de voorkeur voor een kast.
Het is in ieder geval handig om het speelgoed op een vaste plek neer te leggen. Waarbij hetzelfde soort speelgoed bij elkaar wordt opgeruimd. Bijvoorbeeld alle auto’s in een doos, alle poppenspullen op een plank in de kast en alle verkleedkleren in een mand. Sorteer dus het speelgoed in categorieën. Dit maakt het opruimen en terug vinden van alles heel fijn. Het geeft overzicht. Mocht je het handig en leuk vinden kun je er nog voor kiezen om labels aan te brengen op de dozen of in de kast.

Maak het leuk
Samen opruimen is natuurlijk al veel leuker dan alleen. Maar dan nog kan het lastig zijn om je kind(eren) mee te krijgen in het opruimproces. Je kunt het nog wat aantrekkelijker maken door er bijvoorbeeld een spel van te maken. Wie kan het snelst de meeste blokken opruimen of wie kan alle rode spullen in de mand stoppen. Dit spelelement zorgt voor meer plezier en betrokkenheid bij het opruimen.
Ruim daarnaast op met een glimlach. Je kunt bijvoorbeeld zeggen hoe fijn je vindt als straks alles weer helemaal opgeruimd en netjes is. Kinderen imiteren graag, dus grote kans dat ze deze glimlach van je overnemen en een fijn gevoel krijgen bij het opruimen.
Of zing tijdens het opruimen een speciaal opruimliedje of je kunt er een aanzetten. Het is gezellig, je wordt er vrolijk van en het bevordert het opruimproces.

Voorbeeld opruimliedjes
Op de melodie van 1,2,3,4 hoedje van papier:
1,2,3,4 opruimen, opruimen,
1,2,3,4 opruimen met plezier.
Auto’s hier en blokken daar,
opruimen doen we met elkaar!
1,2,3,4 opruimen met plezier!
Opruimlied om aan te zetten: wij gaan opruimen: Opruimlied lange versie – YouTube
Voorleesboek
Wil je nog meer weten over opruimen met kinderen?
Er is een mooi kinderboek over opruimen van Marie Kondo: ‘Kiki & Jax – Opgeruimd staat netjes!’. Het boek geeft een mooi beeld waarom opruimen fijn is. Zeker een aanrader.
Natuurlijk extra leuk om te proberen om deze tweedehands aan te schaffen. Wil je meer weten of het verkopen of inkopen van duurzame cadeaus/spullen. Lees dan mijn blog: duurzame cadeaus.
Kom je om in het speelgoed en wil je echt eens een goede speelgoedopruiming houden lees dan mijn blog: DE grote speelgoedopruiming.
Veel opruimplezier gewenst met je kind(eren)!

Ben je na het lezen van deze blog enthousiast geworden om te gaan opruimen met je kind(eren)? Misschien krijg je deze vaardigheid als ouder nog niet helemaal onder knie samen met je kind. Ik help jullie graag en leer jullie vaardigheden zodat je samen kunt genieten van vele opruimmomenten! Neem gerust vrijblijvend contact met mij op.