Een opgeruimde, nette kledingkast wie wil dat nou niet? Het begin van de herfst of de lente is het moment om je kledingkast onder handen te nemen. Op deze momenten is het handig om je winter- of zomergarderobe eens kritisch te bekijken. Welke kledingstukken heb je eigenlijk allemaal en welke heb je gedragen? Misschien puilt je kledingkast inmiddels wel uit en ben je het overzicht helemaal kwijt. Ik neem je in 7 eenvoudige stappen mee naar een opgeruimde kledingkast, waarbij je weer overzicht krijgt in je kleding. 

Wat goed! Je gaat aan de slag met het opruimen van je kledingkast. Je schuift deze klus misschien al een tijdje voor je uit. Daardoor ga je er steeds meer tegenop zien. Aan de hand  van deze 7 eenvoudige stappen neem ik je mee naar een opgeruimde kledingkast. 

Stap 1: Tijd plannen

Zorg dat je één of meerdere momenten in je agenda vast zet waarop je daadwerkelijk aan de slag kunt gaan. Niets is zo vervelend als je gestoord wordt door je kinderen of als je gehaast te werk moet gaan omdat je naar een andere afspraak moet.
Reserveer voldoende tijd. Je kunt ervoor kiezen om meerdere keren een half uur in te plannen maar je kunt ook een groot opruimmoment kiezen van bijvoorbeeld 3 uur. Het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat. Bedenk je wel dat opruimen meer tijd en energie kost dan je van te voren zou denken. Houd je toch tijd over? Dan heb je wat tijd voor jezelf (win-win)!

Stap 2: De voorbereiding

Voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat is het handig om een aantal spullen klaar te leggen.
Je hebt nodig:

  • 5 dozen of kratten
  • Papier met daarop onderstaande woorden, dit zijn de zogenaamde sorteercategorieën (elk woord op een apart papier).
    Bewaren, weggeven, weggooien, repareren, twijfel 
  • Hangers
  • Schoonmaakspullen (emmer, schoonmaakdoek,  schoonmaakmiddel, droge doek)
    (Volg mij op Instagram en Facebook voor duurzame schoonmaak tips).
  • Maak een foto van je kledingkast op dit moment

Stap 3: Kleding uit de kast

Bedenk en kijk allereerst hoeveel tijd je hebt ingepland voor dit moment. Als je hebt gekozen voor het opruimen van een half uur, kies er dan voor om één plank of hanggedeelte in je kledingkast leeg te maken. Heb je ervoor gekozen om langere tijd achter elkaar op te ruimen, maak dan telkens een nieuwe plank leeg of pak een stapel hangers uit de kast. Zet een wekker en neem tussendoor een pauze. Opruimen brengt je veel maar kost ook energie. Na een pauze ben je weer opgeladen om verder te gaan.

Stap 4: Keuzes maken

Het is tijd om te gaan sorteren. Het is hierbij handig om gebruik te maken van de checklist kleding opruimen. Kort gezegd bevat de checklist een uitgebreid aantal vragen die je helpen om een keuze te maken in welke doos of krat het kledingstuk moet komen te liggen (bewaren, weggeven, weggooien, repareren, twijfel).

Pak elk kledingstuk in je hand. Stel daarbij de volgende vragen (verkorte versie checklist):

  • Word ik blij van dit kledingstuk?
  • Heb ik dit kledingstuk vaak aan?
  • Voel ik me fijn als ik dit kledingstuk aan heb?
  • Zou ik het opnieuw kopen?
  • Ga ik het kledingstuk het komende jaar dragen?
  • Pas ik het kledingstuk nog?

Aan de hand van de antwoorden die passen bij het kledingstuk, kies je in welke doos of krat het kledingstuk moet komen te liggen.

  • Bewaren: Ik word er blij van, ik voel me fijn als ik het aan heb, ik draag het met regelmaat, ik zou het opnieuw kopen.
  • Weggeven: Ik voel me niet fijn in dit kledingstuk, ik zou het niet opnieuw kopen, ik pas het kledingstuk niet meer.
  • Weggooien: Het kledingstuk is versleten en echt kapot, ik kan er niemand anders meer blij mee maken.
  • Repareren: Deze optie kan je gebruiken als je zelf handig bent of als je iemand kent die handig is met een naaimachine. Bijvoorbeeld het kledingstuk heeft een stiknaad of een draad los of er zit een klein gaatje in. Bedenk of het de moeite waard is voor jou om het kledingstuk te (laten) repareren.
  • Twijfel: Ik voel me er fijn in maar ik heb het kledingstuk niet vaak aan. Kijk of je een andere combinatie kan maken met andere kledingstukken zodat je het kledingstuk vaker zult gaan dragen.

Stap 5: Schoonmaken

Je kast of plank is nu leeg. Hoe fijn is het als de kleding waar je blij van wordt een plek krijgt in een schone kast. Maak de plank of kast aan de binnenkant schoon met een sopje. Zorg dat je alles ook met een droge doek afneemt. Als de binnenkant van de kast schoon is, maak dan ook de buitenkant schoon. Indien nodig ververs het schoonmaakwater. Denk ook weer aan het nadrogen van de kast.

Stap 6: Terughangen

Bekijk de kledingstukken welke je wilt bewaren. Sorteer de kleding in categorieën. Maak stapels welke kledingstukken van dezelfde soort zijn. (Volg mij op Instagram en Facebook voor handige opvouwtips). Broeken bij elkaar, truien bij elkaar, T-shirts bij elkaar en ga zo maar door. 
Bedenk welke kleding je wilt ophangen en welke je wilt opvouwen. Kijk uiteraard ook naar de beschikbare ruimte. Kies voor de optie die past en welke jij het handigst vindt. Voor het vouwen van kleding kan het erg handig zijn om deze in manden of dozen te bewaren. Ook hiervoor geldt kijk wat mogelijk is in jou kledingkast. Hang en leg alle kleding terug in de kast. 

Tip: Hang alle kledinghangers achterstevoren in je kledingkast. Telkens als je een kledingstuk hebt aangehad, hang je deze weer normaal met de hanger in de kast. Na bijvoorbeeld 30 dagen geeft dit je inzicht welke kleding je vaak draagt en welke juist helemaal niet. Je kunt op deze manier een heroverweging maken of je de kleding nog wilt houden of niet. Op deze manier bewaar je echt de kleding waar je blij van wordt, de parels in jou kledingkast!

Stap 7: Overgebleven kleding

Waarschijnlijk heb je een aantal kledingstukken welke jij niet meer gaat dragen. De kleding die je wilt weggooien, waar je een ander niet meer blij mee kunt maken, die gooi je bij het afval of gebruik het als oude poetsdoek in de schuur (bijvoorbeeld voor het poetsen van je fiets).

Bedenk vervolgens bij de kleding welke je wilt weggeven aan wie je dit wilt doen. Heb je een vriend(in), kennis, buurvrouw of collega wie je er blij mee kunt maken. Heb je hiervan geen opties kies dan voor het kringloopcentrum of de speciale container voor kledinginzameling.

Misschien heb je ook een aantal kledingstukken bewaard in de doos twijfel. Kijk er nog eens goed naar. Stel de vragen uit de checklist kleding opruimen. Kijk ook nog naar het maken van een andere  kledingcombinatie. Beslis of je het kledingstuk in de kast hangt of toch weggeeft.

Dan heb je misschien als laatste optie nog het repareren van de kleding. Plan direct (uitstel is in dit geval afstel) een moment waarop je zelf achter de naaimachine gaat zitten om net die ene zoom te repareren. Of vraag een kennis om dit voor jou te doen. Misschien kun je van jouw T-shirt nog een kledingstuk maken voor een baby of een kind. Op deze manier geef je je kleding een tweede leven. Goed voor elkaar en voor de aarde. 

Hoera! Je hebt de 7 stappen doorlopen naar een opgeruimde kledingkast. Neem een foto van het eindresultaat. Vergelijk de voor en na foto. Hopelijk ben je tevreden met het resultaat. Waarschijnlijk kan het niet anders. Geniet van je opgeruimde, schone kledingkast. Draag je parels uit je kast met liefde voor de kleding en voor jezelf.

Als je je resultaten deelt op social media zou ik het erg leuk als je mij tagt!
@natuurlijkopruimen