Wat doe jij als je iets nieuws nodig hebt? Hoogstwaarschijnlijk zoek je op het internet waar je het betreffende product kunt bestellen of je gaat ervoor naar een winkel bij jou in de buurt.
Sta je wel eens stil bij de spullen die je koopt? Ben jij bewust bezig met spullen kopen? Denk je er echt over na?
Het kan je haast niet ontgaan zijn of de reclames van Black Friday vliegen je om de oren. Er wordt bewust reclame gemaakt om de consument alsmaar meer en meer spullen te laten kopen.
Hebben we deze spullen eigenlijk allemaal wel nodig? Wat is het effect van het kopen van al deze spullen?
In dit blog neem ik je in 5 eenvoudige stappen mee hoe je bewust spullen kunt kopen.
Stap 1: Heb ik het echt nodig?
Stel je wilt iets heel graag hebben. Je denkt echt dat je niet zonder een bepaald product kunt. Je zoekt op het internet naar dat ene mooie product. Stel jezelf de vraag ‘Heb ik dit echt nodig?’. Bedenk of je niet al een exemplaar van het product in huis hebt. Maar wat maakt het dat je nou juist dit product echt zou moeten kopen? Voegt dit product echt meer geluk toe aan jou leven? Beslis in deze stap verder nog niks. Maar ga door naar de volgende stap.
Stap 2: Kies voor bedenktijd
Je koopt nog even niks. Maar je zet het product welke je graag wilt kopen op een lijst. Je maakt eigenlijk een tijdelijk verlanglijstje voor jezelf. Dit kan je op papier doen of in je notities van je telefoon. Maar net wat jij het fijnst vindt. Kijk na een week nog eens naar je tijdelijke verlanglijstje. Bedenk bij het product dat er op staat of je deze nog steeds zou willen kopen. Stel jezelf nogmaals de vraag ‘Heb ik dit echt nodig?’. In veel gevallen is je kooplust afgenomen. Je gaat na of je al iets soortgelijks in huis hebt of dat je het product eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Door de bedenktijd heroverweeg je je eventuele aankoop.
Stap 3: Kies bewust
Mocht je besluiten het product toch te gaan kopen, dan weet je dat je een weloverwogen keuze hebt gemaakt. Je hebt het product daadwerkelijk nodig.
Nu zou het eenvoudig zijn om het product direct op internet te gaan bestellen. Maar bedenk je in deze stap dat je nog een bewustere keuze zou kunnen maken. Het kopen van spullen heeft namelijk een enorme impact op onze aarde. Al die spullen moeten gemaakt worden. Daar zijn grondstoffen en energie voor nodig. Bedenk tijdens deze stap of je het product ook voor langere tijd nodig hebt. Met andere woorden wil je het product echt zelf bezitten en in huis halen. Of is dat helemaal niet nodig. Misschien wil je graag een taart bakken voor je verjaardag, maar kom je één springvorm te kort. Deze zou je best kunnen lenen van een buurman, vrienden of familie.
Het kan zijn dat deze optie niet geldt in jouw geval, omdat je bijvoorbeeld een nieuwe bloempot nodig hebt omdat er één is stuk gevallen. Toch kun je in dit geval ook een bewustere keuze maken. Je hoeft het item niet nieuw te kopen. Koop het tweedehands. Er zijn genoeg plekken waar je mooie tweedehands spullen kunt kopen. Even schoonmaken en het lijkt vaak weer als nieuw.
Naast deze bewuste keuzes is het ook nog eens goed voor je portemonnee. Win-win situatie zou ik zeggen!
Stap 4: Wat maakt jou echt gelukkig?
Naast het feit om bezig te zijn met bewust kopen, is het ook belangrijk of en welke spullen jou gelukkig maken. Op deze manier krijg je inzicht welke invloed de spullen in jouw huis hebben op jezelf. Je kunt je hierbij de volgende vragen stellen:
- Waar wordt je nou echt blij van?
- Maken de spullen in jouw huis jouw gelukkig?
- Heb ik spullen in mijn huis nodig om gelukkig te zijn?
- Wat doen de spullen om mij heen met mij?
- Van welke spullen word ik blij?
Er zullen vast bepaalde spullen bij zitten waar je blij van wordt. Die lekkere zachte bank waar je op zit. Of dat ene mooie boek in de boekenkast of het bijzondere souvenir van een mooie reis. Maar er zullen ongetwijfeld ook spullen in je huis staan die je helemaal niet zo’n blij gevoel geven. Wees je bewust welke invloed de spullen kunnen hebben op jou.
Stap 5: Ontspullen
In de vorige stap ben je vast en zeker spullen tegen gekomen welke jou helemaal niet gelukkig maken. Misschien waren het juist eerder spullen waar je wat last van had of die je helemaal niet zo mooi (meer) vindt.
Het is nu tijd om te gaan ontspullen. Ontspullen klinkt als een zwaar woord. Eigenlijk houdt het niet meer in dan het kijken naar de spullen in jouw huis. Welke spullen gebruikt je niet meer of waar wordt je niet blij van. Dit lijkt een enorme klus als je je hele huis in een keer gaat aanpakken. Ik raad je ook niet aan om dit te doen. Maar begin in een ruimte waar je veel bent. Bijvoorbeeld in een plek in de woonkamer, het zitgedeelte. Welke spullen in en rondom het zitgedeelte zie je staan? Welke spullen vindt je niet meer mooi of voegen geen waarde meer toe? Deze spullen kun je weghalen uit je huis. Je bent nu aan het ontspullen. Je gaat alleen de spullen bewaren waar je echt blij van wordt.
De spullen welke jij niet meer wilt houden gooi je uiteraard niet weg. Maar kijk of je er iemand anders blij mee kunt maken.
Wil je meer weten over het (ver)kopen van tweedehands spullen?
Lees dan mijn blog: duurzame cadeaus waarin ik je laat zien op welke plekken je goed tweedehands kunt shoppen.